Triggerpoints

Myofasciale Triggerpoints (MTP) zijn micro-verkrampingen in spieren die niet meer uit zichzelf kunnen ontspannen. Ze voelen aan als kleine pijnlijke verhardingen of knoopjes. Ze geven in actieve staat uitstralende pijn, spierstijfheid en verminderde spierkracht. Bij veel soorten pijnklachten zoals rugpijn, schouderklachten, hoofdpijn, spelen MTP een belangrijke rol. Echter, die triggerpoint ontstaan niet voor niks. Als je de oorzaak weet kun je er blijvend wat aan doen!

 Triggerpoints kunnen bijvoorbeeld ontstaan door ongunstig gebruik van spieren, meestal in combinatie met een verkeerde stand of beweegpatroon van gewrichten. Normaliter zou je lijf dat met rust of gecorrigeerde beweging weer op moeten kunnen lossen. Echter, wanneer het zenuwstelsel overactief of verstoord is, dan kan dat er voor zorgen dat de klachten chronisch worden. Bovendien kunnen de triggerpoints op hun beurt ook weer het zenuwstelsel actief of verstoord houden!

Ook door leefstijl of omgevingsfactoren, zoals een ongezond voedingspatroon of slechte leefomgeving spelen een belangrijke rol. Andere oorzaken van het ontstaan van triggerpoints zijn o.a.: overbelasting, een ongeluk, slechte ademhaling, onder-  belasting zoals gips of een zittend beroep, ziekten, stress en de aanwezigheid van andere triggerpoints. Al deze mogelijke oorzaken kunnen resulteren in een verstoring van celstofwisseling, het zenuwstelsel, de tensegrity, het zuur-basen evenwicht en de hormoonbalans.

Meest voorkomende oorzaak is het onderdrukken van emoties

Geloof het of niet, maar de meest voorkomende oorzaak van zo’n verstoring in het zenuwstelsel is vaak een gevolg van het (onbewust) onderdrukken van emoties. Met name emoties zoals woede, boosheid, angst en verdriet komen vaak voor. Je lijf is in staat om pijn als ‘afleidingsstrategie’ te gebruiken, om deze emoties niet te hoeven voelen. Andere afleiding strategieën zijn bijvoorbeeld roken, nagelbijten, emotie-eten of krabben (als je plots jeuk krijgt). Het lijf is in staat om fysiologische veranderingen te creëren, aangestuurd door een (onbewust) psychologische component. Denk bijv. aan blozen, of aan het krijgen van buikpijn of diarree als je bijv. voor 1.000 toeschouwers een spreekbeurt moet houden.

Wanneer we op een versimpelde manier kijken naar hoe de hersenen in staat zijn om pijn te veroorzaken, dan kan dat er bijvoorbeeld ongeveer zo uit zien: 

onderdrukte emoties –> toename spanning zenuwstelsel –> meer spanning op de bindweefselstructuren (fascia) –> verstoorde tensegrity structuur (spanningsvelden) –> slechter functionerende gewrichten –> vorming triggerpoints –> vernauwing van bloedvaten (vasoconstrictie) –> slechtere doorbloeding –> minder voedingsstoffen –> minder zuurstof –> energiecrisis, productie van pijn- en afvalstoffen –> verlaging pH waarde (het wordt zuurder) –> gevoeligere zenuwuiteinden –> sneller pijn/spanning –> extra ‘beschermende’ activiteit zenuwstelsel –> opnieuw toename spanning zenuwstelsel etc.

Een soort super combi van componenten

Een triggerpoint zou je kunnen zien als een soort super combi van al deze bovengenoemde componenten. Als het ware een episch centrum, bron of toppunt van: spanning in zenuwstelsel, gespannen bindweefsel, vernauwing bloedvaten, minder voedingsstoffen, zuurstoftekort, verzuring, pijn- en afvalstoffen en gevoeligere zenuwuiteinden.

Triggerpoints zal je ongetwijfeld hebben, maar het liefst wil je er dus zo min mogelijk van!

Wat zijn actieve triggerpoints?

Actieve triggerpoints zorgen vaak voor pijn en andere ongemakken op een andere plek dan waar het triggerpoint zit. Bekende voorbeelden zijn (spannings)hoofdpijn uit de nek en schouders of ‘ischias’, waarbij er uitstraling vanuit de rug of bil in het been te voelen is. Let op: de kunst is echter niet om slechts het triggerpoint te behandelen, maar ook om de onderliggende oorzaak of oorzaken te corrigeren!

Werkwijze triggerpoint behandeling:

1. Intake ± 30 minuten. Anamnese wordt er afgenomen en een algeheel onderzoek d.m.v. functietesten.

2. Vervolg afspraak voor de behandeling van de triggerpoints, tijdsduur is afhankelijk van de klacht en de te behandelen spieren.